Category: OP-ED

OP-ED
Makthet e ëndrrës evropiane…

Makthet e ëndrrës evropiane…

(Reflektim gjysmëpolitik) Nga Gjergj Meta/ Evropa dhe ëndrra evropiane nuk janë në ditët e tyre më të mira dhe kjo ka kohë që po ndodh. Ëndrra evropiane po përjeton sipas meje makthe. Po marr shkas…

OP-ED
Pse kaq shumë “Mirupafshim Shqipëri”?

Pse kaq shumë “Mirupafshim Shqipëri”?

Nga Silvana Begaj/Nëse i referohemi të dhënave të INSTAT-it në dekadën e fundit kanë emigruar afërsisht nga 200.000 deri në 400.000 mijë shqiptarë. Portale të ndryshme kanë publikuar se në vitin akademik 2022-2023 janë regjistruar…

OP-ED
Protesta në Iran “grua, jetë, liri”!

Protesta në Iran “grua, jetë, liri”!

Nga Fatjon Malaj/Më 13 shtator, një vajzë e re njëzet e dy vjeçare iraniane e quajtur Mehsa Emini u arrestua në Teheran nga policia e moralit me arsyetimin se ajo nuk mbante hixhabin siç duhet.…

OP-ED
Ndërgjegjja që po na ndryshon nga energjia

Ndërgjegjja që po na ndryshon nga energjia

Familja ime prej më shumë se 8 vite është pakësuar numerikisht në apartamentin e Tiranës. Të dy çunat kanë ndjekur studimet universitare dhe post, njeri në SHBA, tjetri në Gjermani. Mjafton ky fakt, të besosh…

OP-ED
Giorgia Melon, kryeministrja e parë femër në Itali me moton “politikanë në vend të teknokratëve për një Itali më demokratike”!

Giorgia Melon, kryeministrja e parë femër në Itali me moton “politikanë në vend të teknokratëve për një Itali më demokratike”!

Nga Fatjon Malaj/Në zgjedhjet e përgjithshme të parakohshme të mbajtura në Itali më 25 shtator, koalicioni i qendrës së djathtë i përbërë nga “Vëllezërit e Italisë”, “Forza Italia” dhe “Partia e Lidhjes” fitoi shumicën me…

OP-ED
Çfarë do të thotë të zgjohesh nën një regjim demokratik hibrid?

Çfarë do të thotë të zgjohesh nën një regjim demokratik hibrid?

Nga Hysni Gurra/Të zgjohesh nën një regjim hibrid demokratik do të thotë; të hapësh sytë në mëngjes dhe mos të kesh ku dërgosh fëmijën në kopësht, e mos mundesh dot t’i shpjegosh se kopshtin tënd…

OP-ED
10 arritjet e Edi Ramës në 10 vjet në qeveri

10 arritjet e Edi Ramës në 10 vjet në qeveri

Nga Hysni Gurra/ Edi Rama është në vitin e 10 në krye të qeverisë dhe është koha për një bilanc të shpejtë se çfarë ka premtuar dhe çfarë ka realizuar. 1-Ndërtimet pa leje; Pa nisur…

OP-ED
Aleksandër Dugin dhe euroazianizmi rus!

Aleksandër Dugin dhe euroazianizmi rus!

Nga Fatjon Malaj/ Aleksandër Dugin, emrin e të cilit e dëgjuam sërish me sulmin ndaj vajzës së tij më 20 gusht, njihet në botë dhe Perëndim si “truri i Putinit” dhe shihet si arkitekti i…

OP-ED
Rikthimi i grekoproblemit në Himarë për shkak të korrupsionit shqiptar

Rikthimi i grekoproblemit në Himarë për shkak të korrupsionit shqiptar

Nga Aleksandër Çipa/ Në fakt është një shqiptaro-problem që mbetet i pazgjidhur dhe që përdoret si greko-problem në Himarë. Tashmë, politika e korruptuar shqiptare e tri dekadave të fundit, e ka sanksionuar me shumë forma…

OP-ED
Kjo kastë e kalbur kleptokrate quhen Tranzicionistë

Kjo kastë e kalbur kleptokrate quhen Tranzicionistë

Aleksandër Çipa/ Të futesh në kurthin e diskutimeve për detajet IM është Ilir Meta apo Ilir Metaj, apo një ndër 40 Ilirët që ka njohur Iliri, kjo është e rëndomta e përhershme në diskutimet apo…